Topo Basis bevat oefenmateriaal voor de topografielessen in de bovenbouw. De lesstof is gebaseerd op de Cito basistopografielijst van 300 geografische termen: 100 in Nederland, 100 in Europa en 100 in de rest van de wereld.
Naast de "gewone" oefeningen - aanwijzen van plaatsen op een blinde kaart - zijn er een aantal nieuwe spelletjes en multiple choice quizzen toegevoegd. Hierin kunnen leerlingen bijvoorbeeld een landenpuzzel van Europa oplossen, plaatsnamen naar de juiste provincie slepen, en multiple choice vragen beantwoorden over landen en werelddelen.
Met TopoMania kan je met verschillende kaarten spelletjes spelen waarmee je jouw topografische kennis bijspijkert . Bij elk spel kan je aangegeven hoe moeilijk je het wilt maken. Dit doe je door een klok in te stellen op een aantal seconden per vraag. Als je niet binnen de tijd het juiste antwoord geeft dan zal het programma het antwoord geven. Alles is gratis, voor sommige kaarten moet je wel registreren (gratis)
Bij methodes Wijzer door de wereld heeft Marion Koemans voor groep 7 en 8, voor alle lessen een Powerpoint gemaakt met plaatjes, filmpjes, animaties, enz. en een bijbehorend Word document met daarin de leestekst.
Met het Google Worldwonder project loop je, net als in het welbekende Streetview, door de straten en paden en gebouwen (!) van een aantal wereldwonderen.
Wat is de afstand tussen school en je huis? Wie woont het verst van school af? Hoe ver is Australië vanaf Nederland?
Alle mogelijke thema kaarten van Nederland. Grondsoorten, snelwegen, hoogteprofiel enz.
Hier kun je zelf een topoles samenstellen. Maar ook kant-en-klare topolessen kun je gebruiken
Samenvattingen van alle hoofdstukken uit de methode ' Wijzer door de wereld'. Voor groep 5 t/m 8
Een eenvoudig concept en een heldere animatie zorgen ervoor dat de leerlingen snel begrijpen hoe een echte sluiswachter te werk gaat.
Op deze site vind je verschillende panorama's van de mooiste plaatsen op de wereld. Beleef hoe het is om midden in de Sahara te staan, of in het Olympisch stadion in Munchen te zitten. Ook kan je je in de Grand Canyon bevinden. Supermooi voor op het digibord!
Internetlessen, spellen, oefeningen, sites en filmpjes
Internetlessen, spellen, oefeningen, sites en filmpjes
Flash topokaarten voor op het digibord of voor de kinderen om mee te oefenen
Topografische en thematische kaarten voor het digibord. Europa, Wereld, België.
Op deze site is de geschiedenis van heel Europa in beeld gebracht. Kaarten in goede resolutie voor op het digiboord. Helaas wel in het Engels (en Duits en Frans).
Download een topografisch oefenprogramma voor steden, provincies en vlaggen van (bijna) alle landen op aarde. Waterwegen ontbreken helaas.
Een wereldkaart die je aan je eigen wensen kunt aanpassen. Vooral de 'layer'-functie biedt veel mogelijkheden: met of zonder grens, met of zonder namen, bodemsoorten, vulcanen, hoogteverschillen, rivieren, wegen en nog veel meer. In te zoomen net zoals in Google Earth.
Een mooie verzameling oude land- en wereldkaarten. Een goede aanvulling op een aardrijkskunde- of geschiedenisles.